Hvorfor er glutenfrie bakervarer dyrere enn glutenholdige?
Glutenfrie produkter er dyrere enn glutenholdige fordi alle innsatsfaktorer er dyrere. Skal man for eksempel bruke havremel, kan man ikke bruke korn som dyrkes ved siden av en hveteåker eller dersom det for eksempel er dyrket hvete der året før. Dette fører naturligvis til økte råvarepriser.
Mens for eksempel hvetemel er lokalprodusert og rimelig, må ingredienser som ris- og maismel importeres fra mer fjerntliggende områder. Dette fordyrer også.
Videre så krever produksjon av glutenfrie produkter at man har egne anlegg slik at man blant annet unngår at mel sprer seg i lufta. Man kan altså ikke blande produksjon av glutenholdige og glutenfrie produkter ved samme anlegg. Bakeriet må være godkjent for glutenfri produksjon.
Til slutt så er markedet for glutenfrie produkter begrenset slik at salgsvolumene er mindre.
Hvor sunne er glutenfrie bakervarer?
Det er en utfordring å finne balansen mellom glutenfrie råvarer som lar seg håndtere og samtidig er sunne. Ingrediensene man benytter i glutenfrie produkter gjør blant annet deigen mindre medgjørlig enn vanlig deig slik at bakeprosessen også blir mer tidkrevende.
Samtidig er havremel stort sett det grove melet som kan benyttes, i tillegg til de betraktelig dyrere hirse og solum. For å gjøre produktene litt grovere tilsettes gjerne frø, men disse inneholder mye fett. Dette illustrerer hvordan en rekke ulike forhold spiller inn i arbeidet med å utvikle gode, sunne produkter som kundene ønsker deg.
Vi i Hatting jobber hele tiden for å gjøre porteføljen vår sunnere, inkludert våre glutenfrie produkter.