10 tips for å bruke opp brødrestene

Uansett hvor god du er til å planlegge, vil du noen ganger ha rundstykker, pitabrød, pølse- og hamburgerbrød eller kanskje en brødskalk til overs. Ikke kast det! Brødrestene kan nemlig forvandles til herlige retter.

Her har vi samlet inspirasjon og enkle oppskrifter som gjør at du kan spise opp maten som er til overs istedenfor å kaste det.

1. Pølsebrødpanini

Om du har igjen noen pølsebrød etter grilling eller bursdagsfest, har du muligheten til å lage verdens kuleste pølsebrødpanini til barna. Eller kanskje skal du oppfordre ungene til å lage maten selv? 

2. Arme riddere

Arme riddere, også kalt French toast, er brød som har trukket i egg og melk før det stekes i stekepanne. Denne rettern serveres ofte til frokost med smør og sirup eller bær, men kan selvfølgelig også nytes til lunsj eller som en søt avslutning på middagen.

Visp sammen 2 egg, 1 dl melk, 1 ts sukker og 1 ts kardemomme og hell blandingen i et fat med kanter. Legg tørre brødskiver i røren og la dem bli gjennombløte. Ta opp brødskivene og stek dem i litt smør i en stekepanne på middels varme. Stek på begge sider til de er pent gulbrune. Server med en deilig bærkompott og litt krem eller is om du vil.

3. Brødrasp til gratinering, panering eller som erstatning for mel

Brødrasp er rett og slett finmalt, tørt brød og disse brødsmulene kan brukes til så mangt.

  • Italienerne tilsetter gode brødsmuler for å gjøre kjøttbollene saftige og myke.
  • Brødrasp er perfekt å strø over fiskegratengen for en fin og gylden topping.
  • Smulene blandes med litt finrevet parmesan og gratineres i en form med makaroni og ost. 
  • Knuste rester av brød kan brukes som panering til fiskepinner, nuggets eller schnitzel. Du kan bruke brødsmuler alene eller blandet med panko, knuste corn flakes eller polenta.
  • Brødrasp av brødrestene egner seg også helt ypperlig som erstatning for mel i for eksempel vafler, pannekaker eller annen bakst.

Slik gjør du:
Et par Hatting pølse- eller hamburgerbrød gir perfekte brødsmuler. Legg brødene med snittsiden opp i et par timer på kjøkkenbenken eller tørk dem et par minutter på lav varme i ovnen. Ha så de tørre brødene i en blender eller food processor og kjør dem til fine brødsmuler.

4. Krutonger

Krutonger gir litt krønsj til salaten og suppa og er veldig enkelt å lage av brødrestene. Kutt brød eller rundstykker i terninger og ha i en bolle. Vend inn olivenolje smaksatt med hvitløk, rosmarin, salt og pepper. Fordel brødbitene utover et stekebrett med bakepapir. Stek på 200 grader i 10-15 minutter til krutongene er gyldne. Vend et par ganger underveis.

5. Brødpudding

Brødpudding kan serveres som dessert toppet med is, eller som en deilig frokost toppet med frukt og yoghurt. Rester av fine rundstykker, pølsebrød eller hamburgerbrød passer aller best i brødpudding, men alt tørt brød kan brukes. Her får du oppskrift på brødpudding og hjemmelaget syltet plomme

6. Pangrattato - fattigmanns parmesan

Tørt brød kan også forvandles til smakfull topping som kan brukes til nesten alt, enten det er grillmat, pasta, salater eller annen mat som trenger det lille ekstra. Pangrattato - som ofte refereres til som fattigmanns parmesan - er også et supert vegansk alternativ til ost. 

Du trenger olivenolje, et par kvister rosmarin eller timian, hele fedd hvitløk, tørt brød, en håndfull tørket steinsopp om du vil, og litt salt og pepper. Ha sopp og brødbiter i en blender og kjør til grove smuler. Tilsett deretter litt salt og pepper. Ha litt god olje i en panne og varm opp før du har i urter og hvitløk og lar dette smaksette oljen litt før du har i brød- og soppsmulene. Stek smulene til de er sprø og gyldne. Ta ut hvitløken og urtekvistene før du har blandingen over i en fin serveringsskål. Pangrattato kan fint oppbevares i en lufttett boks.

7. Chips av pitabrød

Ble det et par pitabrød til overs etter middag? Lag hjemmelaget chips av det! Du skjærer rett og slett pitabrødene i trekanter eller strimler. Bruk gjerne pizzahjul. Pensle brødbitene med olivenolje og strø på litt havsalt eller bytt ut olivenoljen med en pesto for litt ekstra smak og farge. Stek i ovnen på 250 grader i fem minutter. Dette er utmerket snacks eller som tilbehør til dipp, suppe og salat.

8. Brødomelett

Tørt brød - enten det er pølse- og hamburgerbrød, rundstykker, pitabrød eller en skalk - kan fint brukes som bunn i en ovnsstekt omelett. Se hvor enkelt det er.

9. Tilslørte bondepiker

Brød kan også brukes til dessert! Tilslørte bondepiker er en knasende dessert bestående av flere lag med eplemos, krem og kavring. Kavringen lager du selvfølgelig av brødet du har til overs, ved å tørke brødet på lav varme i stekeovenen i noen minuter før du deler opp eller knuser.

Til 10 porsjoner med tilslørte bondepiker trenger du cirka én liter grovmalte brødsmuler, 7 ss smør, 7 ss sukker og 1 ts kanel. Bland brødsmulene med sukker og kanel og smelt deretter smøret i en varm stekepanne. Stek brødblandingen i omkring 3-5 minutter, til den er gylden og sprø.

Når kavringen er avkjølt, fordeler du eplemos, krem og brødsmuler lagvis i porsjonsglass.

10. Rundstykketoast

Rester av rundstykker kan få nytt liv ved å fylles med ost eller annet godt og grilles i toastjern.

Slik gir du rundstykker nytt liv

Hvis du har stekt for mange rundstykker til frokost, kan du legge dem i en lufttett boks eller pose i inntil et døgn og gi dem nytt liv dagen etter. Skyll dem deretter raskt under rennende vann og stek dem på nytt på 230 grader i tre minutter. Vips, så har du nydelige rundstykker – og du bidro til å redusere matsvinnet.