Fører klimaregnskap og kutter klimagassutslipp der vi kan

Korn og brød er det mest klimavennlige man kan spise fordi dyrking krever lite ressurser til vann og areal. Vi har beregnet klimaavtrykket til hvert Hatting-produkt.

Miljødirektoratet har i sin Klimakur uttalt at klimaavtrykket fra norsk matforbruk må reduseres kraftig innen 2030.​ Vi ønsker å være transparente på hvor store CO2-utslipp Hatting-produktene bidrar med. Derfor fører vi klimaregnskap.

CO2-utslipp per Hatting-produkt

Det svenske forskningsinstituttet RISE har utviklet en database med oversikt over klimapåvirkningen fra forskjellige matvarer. De har utviklet et verktøy som vi benytter til å beregne hvor store klimagassutslipp Hatting-produkter bakt i Norge bidrar med*.

*Ettersom det benyttes generiske data i beregningene, er det vanskelig å gjøre nøyaktige sammenligninger av klimaavtrykket til ulike typer produkter.

Se utslipp per Hatting-produkt i tabellen under.

Slik lages klimaregnskapet

Utslippene inkluderer følgende fire steg i verdikjeden:

1) produksjon av ingredienser
2) produksjon av Hatting-produktet i bakeriet
3) produksjon av primær- og senkundæremballasje som plastposer og kartonger
4) transport av Hatting-produkter fra bakeri til fryselager i Norge

For eksempel gir produksjon av én kilo Høvding fine pølsebrød som bakes i vårt eget bakeri på Langhus, utslipp tilsvarende 0,6 kilo CO2-ekvivalenter. Til sammenligning fører produksjon av én kilo rødt kjøtt til opptil 37 kilo CO2e, ifølge RISE sin klimadatabase.  

Dette betyr klimaavtrykket

CO2-utslipp per kilo ferdig brød

Pølse- og hamburgerbrød 

CO2e/kilo 

 Høvding Grove hamburgerbrød

0,6

 True Style Potato hamburgerbrød

0,7

 True Style Potato pølsebrød

0,7

 Høvding Fine pølsebrød

0,6

 Hatting Chicago pølsebrød

0,6

 True Style Bistro pølsebrød 50g

0,8

 Høvding Grove pølsebrød

0,8

 True Style Bistro hamburgerbrød

0,8

 

Rundstykker og pitabrød

CO2e/kilo 

 Hatting Pitabrød

0,5

 Hatting Grove pitabrød

0,5

 Hatting Grove fullkornstykker

1,1

 Hatting Fullkorn møllehjul

0,9

 Hatting Grove gresskarbriks

0,9

 Hatting Grove rundstykker

0,9

 Hatting Surdeigstykker

0,7

 Hatting Gourmetstykker

1,0

 Hatting Veggen spelt

0,8

Dette gjør vi for å redusere klimagassutslipp

Optimaliserer for effektiv transport

Ved å gjøre posene mindre og kartongene bedre tilpasset pallen, får vi plass til flere produkter på lastebilen. Dermed reduseres antall turer.

Har klimanøytralt fastfoodbakeri

Pølse- og hamburgerbrødene våre produseres uten fossilt brennstoff på Langhus. Vi jobber med å kutte utslipp fra råvarer, emballasje og transport.

Baker selv i Norge

Alle Hatting pølse- og hamburgerbrød bakes ved bakeriet vårt på Langhus, mens fire av våre rundstykkevarianter fra Hatting er bakt i Lier.